Skip to content

PVDA Genk voert actie voor duurzame jobs.

De werkloosheidscijfers in Genk blijven de slechtste in Limburg. Voor vele Genkenaren blijft een job onbereikbaar. De stad riep de aanwervingsbonus in het leven maar is daarmee het probleem opgelost? PVDA Genk zegt duidelijk van niet en voert actie voor duurzame jobs.

“Ik spreek elke dag mensen die mij vertellen hoe moeilijk het is om werk te vinden. Ex-fordwerknemers maar ook vele anderen. De cijfers tonen dat ook aan.
De werkloosheidsgraad in Genk bedraagt 12,9 procent. Dat is de helft meer dan het Limburgse totaal. Geen enkele Limburgse gemeente telt meer werklozen.” vertelt Gaby Colebunders, lijsttrekker PVDA Genk bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. 
Volgens cijfers van eind 2014 ligt ook de werkzaamheidsgraad, het aandeel werkende personen in de bevolking op arbeidsleeftijd, ver onder het Limburgse gemiddelde. Per honderd Genkenaren, zijn er 56 aan het werk. In Vlaanderen zijn dat er 72. Ook in vergelijking met de andere centrumsteden scoort Genk het slechtst.

De stad riep daarom de aanwervingsbonus in het leven. Bedrijven die iemand aanwerven krijgen een premie. Daar heeft de stad 4 miljoen euro voor vrij gemaakt. Het grootste deel van die 4 miljoen zal echter gaan naar grote bedrijven die miljoenen winst maken.15% van alle aanwervingen gingen naar het ZOL. Zij maakte vorig jaar 1,5 miljoen winst en verklaarde zelf dat de aanwervingen sowieso gebeurd zouden zijn. Ook Essers zal door de premie zijn winst wat verder zien stijgen. 
Het stadsbestuur spreekt over subsidies voor nieuwe tewerkstelling. Maar tachtig procent van dat budget wordt gebruikt voor transfers van werknemers van het ene bedrijf naar het andere. “Vele Genkenaren zijn dan ook niet geholpen met de maatregel. Gelukkig zijn er ook een klein aantal “middenstanders” en kleine ondernemingen die door deze maatregel toch iemand extra hebben aangenomen.”Gaat Colebunders verder

Nochtans is een andere aanpak van het werkgelegenheidsbeleid mogelijk. Genk heeft nood aan stabiele, langdurige jobs. Er moet geïnvesteerd worden in jobs die tegemoetkomen aan de noden. “Er zijn veel noden in het onderwijs, zeker in Genk. Investeren hierin komt ten goede aan alle leerlingen en zal op lange termijn opbrengen. Dat soort duurzame projecten zou de stad moeten aangaan. Dat zorgt voor duurzame tewerkstelling die ook onze jongeren ten goede komt.” besluit Colebunders

PVDA Genk zal op woensdag 4 januari actie voeren voor meer duurzame jobs. Werkzoekenden moeten zich in steeds meer bochten wringen om aan werk te geraken. PVDA Genk zal dit uitbeelden door twister te spelen met als prijs een vast contract. 

debug info: this is the footer for domain genk
debug info: this is the footer for domain for existing data