Nieuws

Bestuursakkoord Genk mist ambitie rond bestrijding armoede

De plannen tonen weinig ambitie om de groeiende armoede in Genk echt aan te pakken. Het bestuursakkoord is een verderzetting van het huidige beleid. Eén op drie kinderen in onze stad groeit op in armoede. In plaats van structurele maatregelen, zoals meer sociale woningen of optrekking van het leefloon tot aan de armoedegrens. 

Ontruiming begraafplaats, hoe kan dit anders?

Het stadsbestuur heeft beslist om perk B2 te ontruimen nu de 20 jaar “grafrust” is afgelopen. Het gaat hier om een 370 tal graven. De oudste graven dateren trouwens van 1983 en het jongste graf is van 1999. Deze graven op perk B2 zijn geen concessies én bijgevolg kunnen dus ook niet worden verlengd. PVDA stelt voor om de kosten te drukken door een openbare aanbesteding te doen en een renteloze lening te geven aan wie dat nodig heeft. Daarnaast stellen we voor dat de stad een “monument” opricht ter nagedachtenis van de graven die worden opgeruimd.

De slag om de sjerp in Genk kost de PVDA twee zetels

De grote clash tussen Zuhal Demir en Wim Dries, met als inzet niets minder dan de burgemeestersjerp, kost de PVDA twee zetels in Genk.

Ben jij ook ongerust?

Gaat straks het licht uit? Hoeveel gaat elektriciteit ons kosten?

Ons pensioen, gaan we er nog van kunnen leven? Rusthuizen worden onbetaalbaar!

En Genk? Waarom gaan er kinderen met lege boterhammendozen naar school? Waarom behaalt één kind op zeven in Genk geen diploma? Waarom vindt onze jeugd geen werk?

PVDA-Team on Tour

Wat kan anders en wat moet beter in Genk? We vroegen het aan meer dan 1.400 Genkenaren in onze Grote Bevraging. De resultaten zijn er nu en wij gaan ermee aan de slag, voor een stad op mensenmaat.

De grote bevraging: een unieke stadsdialoog met 1409 Genkenaren

In september startte de PVDA met ‘De Grote Bevraging’. Vijf maanden lang trokken bijna honderd vrijwilligers van de linkse partij de straat op om een veertigtal programmapunten voor te leggen aan meer dan 1400 Genkenaren. Driekwart vulde een papieren exemplaar in tijdens een van de wijktochten. Een kwart gaven hun mening via de website van de partij. Gemiddeld besteedden de respondenten een twaalftal minuten aan het invullen.

Politiek op mensenmaat of uit eigenbelang?

Als inwoner en lijsttrekker voor de PVDA in de mooie en multiculturele stad Genk is het de laatste weken toch schrikken als ik de krantenkoppen bekijk. Op twee weken tijd komen drie kopmannen van ons stadsbestuur in opspraak. Eerst Angelo Bruno, onze eerste schepen, die een deal van meer dan 4 miljoen wil sluiten met Infrax, waarvan onze burgervader Wim Dries voorzitter is van de raad van bestuur. Nu moet 2de schepen, Ali Caglar, voor de correctionele rechtbank verschijnen, op verdenking van corruptie en valsheid in geschrifte.

PVDA interpelleert Wim Dries en Angelo Bruno over geheime deal rond miljoenensubsidie

De PVDA-fractie in de Genkse gemeenteraad zal burgemeester Dries en eerste schepen Bruno stevig aan de tand voelen over de geheime deal die zij willen sluiten rond de miljoenensubsidies voor het zonnepanelenpark van Bruno in Munsterbilzen.

Syndicalisten in actie voor met ontslag bedreigde vakbondsafgevaardigde

Militanten van de ABVV voerden maandagochtend actie aan Norbord. Het Genks bedrijf wil een vakbondsafgevaardigde afdanken. De redenen die ze gebruiken zijn onduidelijk. Wel is duidelijk dat directie de syndicale vrijheden niet respecteert.

 

“De solidariteit tussen de klanten en de werknemers is enorm”

Carrefour plant de winkel in Genk te sluiten. Het is deel van een plan waarbij men 1.233 jobs wil schrappen. Ook is de directie van plan de werkomstandigheden en de lonen van het personeel aan te pakken. Carrefour heeft “helaas geen keuze”, zegt de CEO. Moeilijk te geloven als je ziet hoe kolossaal rijk de hoofdaandeelhouders van de groep zijn. We gingen in gesprek met Anniek Bollen, werkneemster bij de Carrefour en syndicaal (zeer) actief bij LBC.

Dit is jouw beweging