Skip to content

PVDA interpelleert Wim Dries en Angelo Bruno over geheime deal rond miljoenensubsidie

De PVDA-fractie in de Genkse gemeenteraad zal burgemeester Dries en eerste schepen Bruno stevig aan de tand voelen over de geheime deal die zij willen sluiten rond de miljoenensubsidies voor het zonnepanelenpark van Bruno in Munsterbilzen.

Op 1 juli 2011 stelde een deurwaarder vast dat driekwart van de 13.000 zonnepanelen van Angelo Bruno niet waren aangesloten. HBVL publiceert de foto waarop dit duidelijk te zien is. Dat plaatst grote vraagtekens bij de 4,6 miljoen euro aan extra subsidies die Bruno opeist.

“Ik ben in de eerste plaats gechoqueerd over de bedragen die hier in het spel zijn”, zegt Michelle Heijens, voorzitter van PVDA Genk. “Voor zijn zonnepanelenpark krijgt Bruno 12,3 miljoen euro aan subsidies. De panelen kosten hem slechts 8 miljoen euro. Dat is 4,3 miljoen euro netto winst, betaald door de gemeenschap. Bovenop die nettowinst komt de verkoop van de stroom die zijn park jaarlijks produceert. Aan marktprijzen is dat ongeveer nog eens 2,5 miljoen euro erbij. Heel deze operatie maakt Bruno 6,8 miljoen euro rijker.”

Dat is geld dat moet worden opgehoest door de gemeenschap, onder meer via een verhoogde energiefactuur van duizenden Genkenaren, Limburgers en hardwerkende Vlamingen. Alsof deze woekerwinst nog niet volstaat, eist Bruno nu 4,6 miljoen euro extra van de gemeenschap. Hij claimt immers dat – ook al was zijn zonnepanelenpark duidelijk nog niet volledig operationeel op 1 juli 2011 – een achterpoortje in de wet hem toelaat om hogere subsidies te krijgen, meer bepaald 330 euro per certificaat in plaats van 240 euro. Daarmee zou de totale subsidie die hij binnen rijft oplopen tot 16,9 miljoen euro en de winst die hij maakt tot 11,4 miljoen euro.Deze claim van Bruno komt voor de rechtbank begin oktober. Maar wat blijkt nu? Infrax stelt een dading voor, zodat er geen proces komt. In HBVL lijken we te lezen dat zowel Bruno’s partijgenoot Freya Vandenbossche als mogelijks ook Infrax-voorzitter Wim Dries contact genomen hebben met de VREG. ”

Kim De Witte, voorzitter van PVDA Limburg: “Wij eisen een onderzoek naar de politieke inmenging in dit dossier. Vrijdag lazen we nog dat meer dan 11.000 Limburgers leven van de Voedselbank. De armoede groeit in heel de provincie. In Genk groeit één op drie kinderen op in armoede. We hebben echt geen ruimte voor extra subsidies voor woekerwinsten van één persoon. Ook al zou een achterpoortje in de wet dit toelaten, het zijn dit soort verhalen die de afkeer van de politiek veroorzaken.”