De PVDA hield vandaag een “toeteractie” voor de verlaging van de btw op energie van 21% naar 6% op een kruispunt van het industrieterrein van Genk-Zuid, in de buurt van Aperam. De passerende chauffeurs werden met behulp van borden gevraagd te claxonneren indien ze akkoord gaan met de eis voor de verlaging van de btw. “De energieprijzen swingen de pan uit, maar de regering doet niets”, zegt Gaby Colebunders, Genks gemeenteraadslid en federaal parlementslid voor de PVDA. “De vele toeterconcerten hier aan het kruispunt tonen duidelijk aan dat de vraag om de energiefactuur grondig te verlichten breed gedragen is bij de werknemers van Genk”
De energiefacturen, het kasticket in de winkel en de prijzen aan de pomp: allemaal gaan ze de hoogte in. “Ik begrijp niet dat de regering energie nog steeds als een luxegoed beschouwt, in plaats van een basisgoed. Energie is geen luxe, zoals kaviaar of champagne, maar een basisrecht, een levensbehoefte! Waarom betalen wij er dan hetzelfde hoge btw-tarief voor?" vraagt Colebunders zich af.
Dure energieprijzen treffen heel veel mensen uit de werkende klasse. Een arbeider getuigt: “Ik betaalde voorheen 168 euro voorschot. Ik krijg nu bericht van mijn energieleverancier dat het worden opgetrokken 280 euro! Dat is enorm. Dat terwijl de lonen amper mogen stijgen.”
Voor grote bedrijven ligt het anders. Industriële grootverbruikers betalen tot 20 keer minder dan gewone mensen of KMO’s. Electrabel boekt gigantische overwinsten dankzij de prijsstijgingen. “Waarom moet de werkende klasse enorme bedragen ophoesten voor de energiefactuur terwijl Electrabel miljarden opstrijkt?”, gaat Colebunders verder.
Er is een eenvoudige oplossing weet Colebunders: “Een btw-verlaging naar 6% doet onze factuur onmiddellijk zakken met meer dan 340 euro. Dat is perfect betaalbaar. Ga het geld halen waar het zit. Hef een taks op de woekerwinsten van de energiemultinationals. Waar wacht de regering op?”